Kategoria

Kuchnia


Szarlotka
03 czerwca 2019, 11:19
Składniki:
CIASTO 4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 kostki margaryny 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 całe jajka + 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany
  NADZIENIE Z JABŁEK 2 kg jabłek 1 cukier waniliowy 1 łyżka bułki tartej
Przepis na ciasto:
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z margaryną. Dodać żółtka, całe jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki.
Przepis na nadzienie z jabłek:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym.
Ułożenie ciasta:
Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem dużą blachę. Wyłożyć starte jabłka. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, ponakłuwać widelcem. Piec 45 minut w 200 stopniach C. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem. Szarlotka gotowa - smacznego.

szarlotka